[OII FL] Brzeczęnie w okolicach bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uczeszsie
    Classic
    • 2011
    • 12

Wally, z tym parkowaniem to nie o przepis chodzi, tylko o zdrowy rozsądek i dobrosąsiedzkie stosunki.
    Ja jakoś nie rozumiem tego, że koleś naprawiajacy w nocy auto z dziurawym tłumikiem uruchamiający co chwila silnik (bo "reguluje" sobie LPG czy inne paski) i za rozrywkę mający włączone pod czyimś oknem radio nie kuma, że takie zachowanie może przeszkadzać tym, którzy chcą spokojnie odpocząć i trzeba mu o tym przypominać.
  • mati76
    Drive
    • 2010
    • 51

witam

W mojej O2 2009 r. od jakiegoś czasu coś niemiłosiernie brzęczy w okolicach bagażnika. Nie mogę zlokalizować źródła tego hałasu. Wyjąłem już chyba wszystko z bagażnika, powpychałem jakieś gąbki, szmaty pod tablicę rejestracyjną, nasmarowałem uszczelki - cały czas to samo. Szczególnie dokuczliwe teraz jesienią, w wilgotne i zimne poranki potrafi mi brzęczeć na prostej i równej drodze. Jak jest cieplej to "tylko" na nierównościach. Miał ktoś coś podobnego? Nie chciałbym demontować połowy samochodu a na ASO raczej nie liczę...

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

zaryzykuję, że TTTM. U mnie schowek sobie świergoli jak jest zimno
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

mati76, musisz wpakować kogoś do bagażnika i się przejechać, innego wyjścia nie widzę...

BTW. Po wyjęciu półki też brzęczy?
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

mati76,

miałem ten sam problem, długo szukałem i wreszcie się uspokoiło
          winny był zamek klapy bagażnika - ten plastikowy dzyndzel co uruchamia lampki w bagażniku
          u mnie brzęczały też te czerwone sygnalizatory nie zamkniętej do końca tylnej kanapy. Pomogło naklejenie ciekiego paska filcu
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• vaz
            Elegance
            • 2010
            • 799
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pisał też ktoś o brzęczących przewodach elektrycznych w środku klapy, pod plastikami, chyba po prawej stronie. Nie mam pewności czy odnosi się to do obu wersji nadwoziowych.
            Antyfotoradar Valentine1
            Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• mati76
              Drive
              • 2010
              • 51

Wyjąłem już chyba wszystko co się dało wyjąć bez użycia śrubokręta To potrafi brzęczeć non stop (podczas jazdy) - od obrotów silnika, od nierówności na drodze. Jak "macam" poszczególne elementy w okolicach bagażnika (zamek, półka, szyba, plastiki) to nic nie brzęczy. Jak przywalę łapą w zamkniętą klapę bagażnika to też słychać brzęczenie, za to otwarte drzwi bagażnika nie brzęczą Czy ten zamek trzeba rozmontować czy wystarczy go jakoś nasmarować?

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

mati76, a wpuść w zamek jakiegoś smarowidła i zobacz czy się poprawi
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Marian 2
                  L&K
                  • 2007
                  • 1085
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Radzę sprawdzić, czy sprawne teleskopy z tyłu.
                  W moim przypadku też długo nie mogłem zidentyfikować skąd pochodzą stuki i brzęczenie z tyłu, z okolic bagażnika. Okazało się, że teleskop po lewej stronie był tak zużyty, że tłoczysko lużno latało wewnątrz rury. Co ciekawe, żadnych objawów złego prowadzenia się samochodu.

Komentarz

• RS
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 238

U mnie wystarczyło owinąć jarzmo zamka taśmą izolacyjną - po prostu klapa dostała luzu i brzęczała ( po tej operacji cisza ! )

Komentarz

Pracuję...